Miben segíthetünk?

Lakossági fórumot szervezett az Önkormányzat

Lakossági fórumot szervezett az Önkormányzat
2021. október 14.

A Szent Erzsébet utca forgalmi helyzetével kapcsolatban tartott fórumot az Önkormányzat október 13-án este. A fórumon részt vett Fetter Ádám polgármester, Strack Bernadett alpolgármester, Lehrer Anita képviselő, Varga Péter képviselő és műszaki tanácsnok, valamint Peller Márton a hivatal műszaki ügyintézője. A lakosság részéről pedig, mintegy harminc érdeklődő jelent meg az egyeztetésen.

Az egyik Szent Erzsébet utcai lakos petíciót kezdeményezett és közel 80 lakó aláírásával támogatva fordult az önkormányzathoz, sérelmezve a rájuk nehezedő forgalmi terhelést. A fórumon a résztvevők elmondhatták az utca forgalmával kapcsolatos észrevételeiket, problémáikat, ötleteiket, javaslataikat. Leginkább a zajt, a forgalom nagyságát, valamint a gyorshajtást érzik zavarónak a Szent Erzsébet utcában. Az aláírók kérték az utca egy szakaszának egyirányúsítását, további fekvőrendőr kihelyezését, valamint fokozottabb és gyakoribb sebességellenőrzést.

Fetter Ádám polgármester jelezte, hogy az utca forgalmi terhelése egy komplexebb kérdés, ennek megoldása érinti és nagy mértékben kihat a környező utcákra is ezért mindenképpen szükséges megismerni az ott lakók véleményét is. Így elengedhetetlen, hogy széleskörű egyetértés szülessen! Az Önkormányzat csak úgy tud bárminemű beavatkozást eszközölni, ha az érintett lakosok támogatása alátámasztja a változtatással kapcsolatos döntést.

A polgármester elmondta azt is, hogy lobbizik a 10-es elkerülő mielőbbi megépítéséért, tárgyalásokat folytat a Báthory utca végének rendezése, bizonyos szakaszainak kiszélesítése érdekében. Emellett Lehrer Anita képviselő és a műszaki osztály már dolgozik a Szapolyai utca feltárásával kapcsolatban. Mindezek megvalósulása mind hozzájárulna a Szent Erzsébet utca forgalmának csökkenéséhez.

 A megjelent lakosok végül egyetértettek és megállapodtak a következőkben:

  • Az egyirányúsítás nem jelent megoldást, mivel az plusz forgalmat generál és nagyobb teret enged a gyorshajtásnak.
  • Varga Péter képviselő kérte, hogy a lakók jelöljenek ki három személyt, akik az egyeztetéseket folytatják a hivatallal és segítik a többségi támogatottságú megoldás megtalálását.
  • A jelenlévők egységesen kérték a további forgalomlassító lehetőségek megvizsgálását, illetve ezek helyére is javaslatot tesznek majd.
  • Érkezett javaslat 30-as tábla és térfigyelőkamera kihelyezésére, amelynek lehetőségét szintén megvizsgálja majd a Hivatal.
  • A megbeszélés konstruktív légkörben zajlott, ahol a lakosok kompromisszumkészen, a városvezetés pedig nyitottan, partnerként állt a felvetésekhez.

Fontos kiemelni, hogy ezen probléma megoldásában is a legnagyobb szerepet a másik iránti tisztelet, a szabályok betartása jelentené. Figyeljünk tehát jobban egymásra, legyünk türelmesek és segítőkészek!

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []