Miben segíthetünk?

Korszerűbbé, biztonságosabbá és bővíthetővé válhat Pilisvörösvár elektromos hálózata

Korszerűbbé, biztonságosabbá és bővíthetővé válhat Pilisvörösvár elektromos hálózata
2023. február 22.

A fogyasztói igényeket jobban követő, korszerűbb, biztonságosabb elektromos hálózata lehet a következő években városunknak. Erről döntött a Képviselő-testület keddi ülésén, ahol a képviselők egyhangúlag megszavazták a projekt elindítását. Az ELMŰ Hálózati Kft-vel kötendő együttműködés keretében ugyanis számos fejlesztés valósulhat meg a városban, melyek alkalmassá teszik településünk villamoshálózatát a biztonságos működésre és a drasztikusan megnövekedett fogyasztói igények kiszolgálására. Ezzel egyidőben pedig egy tisztább, zöldebb, fenntarthatóbb jövőt biztosíthatnak Pilisvörösvár számára.

„Pilisvörösvár vezetése elkötelezett a zöld, korszerű és olcsó energiahordozók használata iránt. Ennek alkalmazását támogatjuk városi és lakossági szinten egyaránt. Már számos fejlesztést megvalósítottunk a környezetvédelem, a takarékosság jegyében, valamint a megújuló energia felhasználására. Gondoljunk csak az óvodák napelem beruházására vagy az épületek szigetelésére, világításkorszerűsítésére és a közvilágítás fejlesztésére. Az ilyen jellegű korszerűsítéseket szorgalmazzuk a továbbiakban is. Az ELMŰ most tervezett kapacitásbővítése elengedhetetlen az elektromos hálózat további terhelését érintő lakossági és városi igények teljesítéséhez. A szolgáltatóval kötendő szerződésben mindemellett több előnyös Pilisvörösvár belterületén végzett fejlesztés is szerepel. Örülök, hogy az ELMŰ korszerűsítésének fontosságát képviselőtársaim is megértették. Az elektromos igények helyi kiszolgálása, a biztonságos működés és a zöldebb jövő miatt a beruházás megvalósítása mindenképpen indokolt és szükséges” – mondta Varga Péter képviselő, műszaki tanácsnok.

Vizsgáljuk meg, hogy a felmerült bővítési igény hátterében milyen folyamatok állnak:

Az elektromos hálózat jelenlegi állapota
A középfeszültségű hálózat Pilisvörösváron a kapacitásának határán üzemel, ezért jelenlegi állapotában a lakossági ügyféligényeket már csak korlátozott mértékben, a vállalkozói szektor közepes méretű energiaigényeit pedig egyáltalán nem képes fogadni. A terhelés miatt a legkritikusabb téli, illetve nyári időszakokban jelentősen romlik a feszültségminőség és megnövekszik az üzemzavarok kialakulásának kockázata városunkban.

Tendenciák, változó igények

  • Energiahelyzet változása:
    A lakosság és a cégek elektromos energiaigénye az elmúlt években folyamatosan növekszik. Ennek egyik fő oka az energiahelyzet okozta változások, tehát a földgáz árának jelentős növekedése és elérhetőségének bizonytalansága. Mindez jelentős áttérést eredményezett a gáz használatáról az elektromos üzemű készülékekre. Sokan részlegesen, vagy teljes kiváltással álltak át a klímaberendezések és más egyszerűbb elektromos fűtőeszközök használatára.
  • Megújuló energiaforrások:
    A globális energiaátmenet középpontjában a megújuló energiaforrások állnak. A háztartásokban a napelemes rendszerek telepítése már a korábbi években elkezdődött a költséghatékonyság és később a lakosság részére biztosított állami támogatások miatt. Pilisvörösváron is jól látható, hogy gombamód szaporodtak az elmúlt években a házakon a napelemrendszerek. Jelenleg azonban új napelem csatlakozási engedélyt nem ad ki az Elmű és a meglévő háztartási kiserőművek sem tudnak teljes kapacitással üzemelni városunkban.
  • Elektromos autók:
    A villamosenergia ellátás szempontjából nem elhanyagolható az a tény sem, hogy az elmúlt években rohamosan nőtt mind a plug-in hibrid, mind a teljesen elektromos autók állománya. Az elkövetkező években az európai autógyártók többsége bejelentette, hogy az elektromos járműgyártásban látja a jövőt, így jól látható, hogy a trendek ebbe az irányban mozdulnak el. A lakossági villamoshálózatra ez újabb többlet terhet jelent majd.

A megújuló energiára való átállás nem csupán egy tisztább, fenntarthatóbb jövőt eredményez, de a környezettudatos technikák – hőszivattyús hűtés-fűtés, napelemes megoldások – segítségével hosszú távon a rezsiköltségek is nagymértékben csökkenthetők.

Előírások változása
Változtak az épületenergetikára vonatkozó jogszabályi követelmények is, hiszen a 2021 után átadott lakóépületek esetében alapelvárás, hogy az energiaellátás legalább 25%-a zöld forrásból származzon.

Más települések helyzete
A környező települések egy részén már létesültek hasonló fejlesztések (például Solymáron), ami nagyban segíti az ott élők életét. Vannak ugyanakkor az országban olyan helyek is, ahol hálózati fogadóképesség híján jelentősen korlátozottak a lakossági és a céges lehetőségek (például nem tudnak napelemeket beüzemelni).

Az adottságokból származó következmények
Az új csatlakozási igények kiszolgálása, a meglevő hálózat növekvő igények szerinti biztonságos működtetése, valamint a megújuló termelők felvétele, azaz a napelemes rendszerek létesítése azonban csak a jelenlegi villamoshálózat fejlesztésével biztosítható.

Az ELMŰ Hálózati Kft-vel kötendő együttműködés aláírását követően megkezdődik a feladat műszaki és jogi előkészítése városunkban. A rendszer fejlesztéséhez a szükséges villamoshálózati elemek létesítését is elvégzi a szolgáltató, így kábeleket, alállomást is létesít a település külterületén. A korszerűsítés keretében pedig számos Pilisvörösvár számára kedvező fejlesztést is megvalósítanak a város belterületén, így több helyen földkábellel váltják majd ki a légvezetékeket, oszloptranszformátorok helyett kompakt házas transzformátorokat építenek, és több helyen a csupasz vezetékeket szigeteltre cserélik.
A biztonságot, a korszerű működést és a bővítés lehetőségét szolgáló hálózatfejlesztés további lépéseiről folyamatosan adunk majd tájékoztatást a városi felületeken.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []