Miben segíthetünk?

Fontos elvégeztetni a tüzelő-fűtő berendezések ellenőrzését a biztonságunk érdekében

 Fontos elvégeztetni a tüzelő-fűtő berendezések ellenőrzését a biztonságunk érdekében
2022. október 12.

Otthonuk biztonsága érdekében a fűtési szezon kezdete előtt fontos elvégeztetni a tüzelő-fűtő berendezések, így a kályhák, kandallók, gázkazánok és konvektorok, valamint a kémények karbantartását, ellenőrzését – olvasható az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egy korábbi, de minden szezonban aktuális felhívásában. Mint írták, ezzel, és megfelelő, jó minőségű tüzelőanyag használatával megelőzhető, hogy a kémény miatt kigyulladjon az otthonunk, minimalizálható a szén-monoxid-mérgezés veszélye, és mindemellett kevesebbet is kell fizetni a fűtésért. A szakemberek minden évben több ezer, veszélyt jelentő hibát tárnak fel a tüzelőberendezések és füstelvezető-rendszerek átvizsgálásakor vagy tisztításakor. A kémények rendszeres vizsgálata azért elengedhetetlen, mert ezek olyan épületgépészeti berendezések, amelyek hibái a használók előtt rejtve maradnak, vagyis csak az időszakos kéményellenőrzés adhat valós képet az égéstermék-elvezető állapotáról.

Felhívják a figyelmet, miszerint a vegyes tüzelésű kazánok esetében tilos háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával fűteni, mert ezek amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki és ezzel a környezetet károsítják, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását is. A kémény belső falára lerakódott vastag korom- és kátrányréteg a fűtés hatására izzani kezd, akár meg is gyulladhat, ami lakástűzhöz vezethet.

A társasházak esetében hirdetmény közzétételét követően, a családi házakba azonban  igénybejelentést követően érkezik a kéményseprő. Ha a témával kapcsolatban információra van, a katasztrófavédelem oldalán csokorba szedve megtalálja a leggyakrabban felmerülő kérdéseket és válaszokat, amelyet ide kattintva ér el.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []