Miben segíthetünk?

Figyeljünk oda, hogy biztonságban teljen az ünnep

Figyeljünk oda, hogy biztonságban teljen az ünnep
2023. december 21.

Advent idején és karácsonykor megemelkedik a lakástüzek száma, naponta átlagosan huszonöt otthon gyullad ki ilyenkor. Az évnek ebben az időszakában az emberek többet tartózkodnak otthon, működik a fűtés, emellett gyakrabban főzünk és többféle fényforrást használunk: gyertyát gyújtunk, különböző fényfüzérekkel díszítjük fel az otthonunkat, amelyek bár gyönyörűek, tűzveszélyesek lehetnek.

Sajnálatos módon ezek az esetek évről-évre ismétlődnek: az őrizetlenül hagyott gyertyalángra lobbantja a körülötte lévő tárgyakat, például a koszorút, asztalt, függönyt, a szobát pedig rövid időn belül teljesen beborítja a tűz.

A fő veszélyforrások közé tartozik az adventi koszorú. Fontos, hogy olyan darabot válasszunk vagy készítsünk, amelynek a gyertyái alatt van egy-egy kis fém alátét. Amikor kimegyünk a szobából, mindig fújjuk el a lángot, ne maradjon felügyelet nélkül. Az sem mindegy, hova tesszük a koszorút, a közelében ne helyezzünk éghető tárgyakat.

A fenyőfa a fűtött lakásban hamar kiszárad, ezért nagyon könnyen meggyullad és remekül ég. Éppen ezért ne gyújtsunk a fán gyertyát és csillagszórót. A karácsonyfát emellett ne tegyük a fűtőtest közelébe, a legjobb, ha egy méteren belül semmi nincs.

Az égősorokat, fényfüzéreket csak megbízható forrásból szabad beszerezni, fontos, hogy jó minőségű termékeket vegyünk. Ha ezek vezetéke eldeformálódott vagy megtört, ne használjuk, mert az könnyen lakástűzhöz vezethet.  

Az ünnepi készülődéskor egyszerre több főzőlapon és a sütőben párhuzamosan készülnek az ételek. Ha megfeledkeznénk valamelyikről, a legfontosabb, hogy ne öntsünk rá vizet. Ha olaj vagy zsír gyulladt meg, akkor a rázúdított víz gőzzé alakul, és szabályosan kirobbantja az égő olajat az edényből, ami mindent lángra lobbant maga körül, könnyen súlyos sérülést is okozhat. Ehelyett fedjük le egy fedővel és zárjuk el a tűzhelyet.

Figyeljünk oda, legyünk körültekintőek, hogy biztonságban tudhassuk magunkat és szeretteinket az ünnepi időszakban is!

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []