Miben segíthetünk?

Óvatosan a még álló, de egyre szárazabb karácsonyfával!

Óvatosan a még álló, de egyre szárazabb karácsonyfával!
2024. január 5.

„Mi azt mondjuk, ne gyújtsd meg az utolsó csillagszórót! Mert leéghet a karácsonyfád.” – olvasható az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívásában, amelyben a még álló, de már száraz karácsonyfákkal kapcsolatos tűzveszélyre hívták fel a figyelmet. Mint írják, a gyanta bármilyen illatos, kiválóan ég, ahogy a szobában található berendezési tárgyak is.

A feldíszített fenyő a fűtött lakásban mostanra már eléggé kiszáradt ahhoz, hogy egy óvatlan pillanatban meggyulladjon és tüzet okozzon a lakásban.  A legtöbb tűzeset nem is a karácsonyi időszakban, hanem januárban történik, hiszen a tűleveleket könnyedén lángra lobbanthatja egy csillagszóró vagy például egy közelében elhelyezett mécses, a tűz pedig pillanatok alatt tovább terjed.  A száraz fenyő gyúlékonysága napról napra fokozódik, ezért kérjük, legyenek körültekintőek.


Ha mégis megtörténne a baj, minden létező dolgot húzzon ki mielőbb a konnektorból, de az ablakot ne nyissa ki, hiszen az oxigén táplálja a tüzet. Ha nedves takaróval, vízzel, kézi tűzoltókészülékkel nem sikerült elfojtani a lángokat és már érdemi füst is keletkezett, azonnal menjen ki és hívja a 112-es segélyhívót.

Vigyázzunk magunkra, egymásra!

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []