Miben segíthetünk?

Tájékoztató a kisvállalkozások egyszerűsített adózásáról

Tájékoztató a kisvállalkozások egyszerűsített adózásáról
2023. március 1.

Tisztelt Adózóink!

Az egyes adótörvények módosításáról szóló 2022. évi XLV. törvény (a továbbiakban: Módtv.) 2023. évtől jelentősen módosította a helyi adózásról szóló 1990. évi C. törvényt (a továbbiakban: Htv.), ezzel a módosítással jelentős mértékben egyszerűsödött a helyi iparűzési adó a kisvállalkozások számára.

A Módtv. 2023. évtől bevezette a kisvállalkozó fogalmát:

Kisvállalkozónak minősül az a vállalkozó, akinek/amelynek éves nettó árbevétele nem haladja meg a 25 millió forintot, illetve kiskereskedő átalányadózó egyéni vállalkozó esetén nem több, mint 120 millió forint.

A Htv. 39/A. §-a szerinti egyszerűsített iparűzési adóalap-megállapítási módot bármely vállalkozói csoport (egyéni vállalkozó, társas vállalkozás) választhatja, amennyiben a kisvállalkozó fogalmának megfelel és ezen választásáról a törvényi határidőn belül bejelentést tesz az önkormányzati adóhatóság felé.

Az egyszerűsített iparűzési adóalap-megállapítás részletes feltételeit, az új adózási mód alá belépés és kilépés szabályait és az ezzel kapcsolatos egyéb fontos információkat a lenti dokumentumban olvashatják részletesen.

Előre is köszönjük szíves közreműködésüket.

Gergelyné Csurilla Erika
jegyző

 

 

 

Kapcsolódó linkek / dokumentumok
Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []