Miben segíthetünk?

Piroska nénit köszöntötték 90. születésnapja alkalmából

Piroska nénit köszöntötték 90. születésnapja alkalmából
2024. október 4.

Hegedűs Gyuláné Faragó Piroskát köszöntötte Fetter Ádám polgármester a Szent Erzsébet Otthonban 90. születésnapja alkalmából.

Piroska néni Jászárokszálláson született 1934-ben. Az elemi iskolát is itt végezte el. Nyolc éves volt, amikor édesanyja meghalt, és édesapja egyedül maradt a két kislánnyal. Ezt követően édesapja újra megházasodott és nevelőanyja révén még két kislány került a családba, majd egy féltestvére is született.

Az anyagi nehézségek miatt, az általános iskola elvégzése után Piroska néni 17 évesen Budapestre költözött az egyik barátnőjéhez, aki ekkor a Május 1 Ruhagyárban dolgozott. Hamarosan Piroska néni is itt kapott munkát és hét évig gyermeke születéséig volt a vállalatnál.
Férjét Hegedűs Gyulát – a helyi hentes fiát - még Jászárokszálláson egy táncos rendezvényen ismerte meg, aki Piroska néni elmondása szerint „nem pazarolta az idejét” és rögtön az első bál után megkérte a kezét. Szerelem volt ez első látásra, ami 50 évig, egészen férje haláláig tartott. Házasságot szülőfalujában kötöttek, ezután pedig férje is Budapestre költözött, aki villanyszerelőként kezdett dolgozni.

A 1956-os forradalom és szabadságharc eseményei Piroska nénit is magukkal ragadták, több helyszínen is kint volt a tömegben. Jól emlékszik arra, amikor az Astoriáról a Kossuth térre sétáltak és a szovjet katonák gyerekeket, felnőtteket hívtak föl a tankokra. Majd nem sokkal a később a térre érve egyszer csak lövések hangja hallatszott. Piroska néni barátnőjével épp egy kapualjban állt, ahová gyorsan behúzódtak. Sosem fogja elfelejteni azt a látványt, ami eléjük tárult, amikor a sortűz után előmerészkedtek az épületből. Az emberek, akikkel együtt vonultak a térre, holtan hevertek a földön. Ezek után nehéz évek következtek az ország, az emberek életében egyaránt.

Piroska néniék is szerényen éltek, a kiutalt kis szobakonyhás lakásukat próbálták berendezni lassacskán. Piroska néni ennek ellenére úgy érzi, hogy mindig segítette őket a Jóisten. A házukban működött egy asztalosműhely, ahol nagyon megtetszett nekik egy bútor, amit megvenni ugyan nem tudtak, de az üzletvezető megszánta őket és részletre odaadta nekik. Fiuk is ide, a kis lakásba született. Amikor vissza kellett térnie a munkába szintén szerencsével sikerült egy közelebbi munkahelyet szereznie. Adminisztrátorként helyezkedett el az Építésügyi Minisztériumhoz tartozó Országos Szakipari Vállalatnál, ahol érdekesség, hogy Dékány Sarolta édesanyja lett a közvetlen kollégája, akivel nagyon jó kapcsolatot alakított ki. Néhány év után egy rövidebb időre a Heves megyei Abasárra költöztek, ahol férje testvérének vendéglőjében dolgoztak. Ekkor a vendéglátóipari iskolát is elvégezték, majd Budapestre visszatérve a Margitszigeten kaptak állást: Piroska néni a Sportuszoda büféjében, férje pedig a kaszinóban felszolgálóként kezdett dolgozni. Ettől kezdve a vendéglátóipar lett az életük, a hivatásuk, amit nyugdíjba vonulásukig nagy lelkesedéssel és alázattal szolgáltak. Pályájukat a vendégek, a szakma szeretete határozta meg. A Margitszigeten eltöltött éveket követően dolgoztak még a Pannónia üzletlánc éttermeiben, a Taverna szállodában majd Piroska néni pályafutását Csillaghegyen az Aranybárány vendéglőben fejezte be.

A szakma szeretete fiukra Gyulára is hatott, aki szintén a vendéglátóipari pályát választotta. Piroska néni fiára, unokáira nagyon büszke. A harmonikus családi közeget is az isteni gondoskodás részének tartja, amelyben éltek fiukkal és később menyükkel is. Két unokája is született. Eszter, aki egy magyar egyetemen dolgozik adminisztrációs területen, Ádám pedig 15 éve él Németországban egy multinacionális cégnél ingatanok kiadásával foglalkozik.

Piroska néni a fiataloknak azt üzeni, hogy az életben a legfontosabb tulajdonság a kompromisszumkészség, ami mind a magánéletben, mind a munkában rettentően hasznos és eredményes hozzáállás, a kiegyensúlyozott élet alapvető része.

A hosszú élet titka pedig szerinte az egészséges étkezés. Azt javasolja, hogy mindig nézzük meg a vásárolt összetevők eredetét és csak megbízható forrásból szerezzük be azokat, mert jó ételt, csak jó alapanyagból lehet készíteni.

Piroska néni az átélt nehézségek ellenére vidám természetű ember, gyermekkora és különösen édesanyja elvesztése óta nagyon fontos szerepet tölt be az életében vallás. Piroska néni szellemileg ma is teljesen friss, ugyanakkor testi egészsége az utóbbi időben romlott különösen a látása, és a mozgása is nehézkesebb, de szerencsére komolyabb gyógyszert nem kell szednie. Fél éve költözött a Szent Erszébet Otthonba Pilisvörösvárra Óbudáról, ahol 62 évig lakott korábban. Nagyon örül, hogy a fia közelében lehet, aki szintén Vörösváron él és így gyakran tudja őt látogatni.

Isten éltesse Piroska nénit!  Jó egészséget, és további éveket kívánunk neki!

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []