Miben segíthetünk?

Zöld utat kapott a pilisvörösvári fakataszter

Zöld utat kapott a pilisvörösvári fakataszter
2022. június 24.

Elfogadta a pilisvörösvári fakataszter elkészítésére vonatkozó szerződéstervezetet, illetve árajánlatot a Képviselő-testület. Erről múlt hét pénteken született döntés.

Önkormányzatunk év elején kért be árajánlatokat a fakataszter elkészítésére, valamint fakezelési javaslatokra. A pályázatot a Dendrocomplex Kft. nyerte, az említett céggel már lezajlottak az egyeztetések, amelynek eredményeképpen eldőlt, hogy első körben  prioritási sorrendet állítanak fel, amelyben megszabták a közterületek – az összes óvoda, védett fasorok, közintézmények környéke, illetve kiemelt közterületek – határait. A felmérés összesen 850 hektárnyi területet foglal magába 14 millió 900 ezer forint + áfa költségen.

Az érintett területről ortófotók – vagy másnéven térképfotók – készülnek, amelyeket egy térinformatikai szoftverbe integrálnak. A szerződés ezer koros fa részletes adatainak begyűjtésére ad lehetőséget, minden egyed saját sorszámot kap, rögzítik a fajtáját, a helyét, a magasságát, a törzsátmérőjét, emellett elvégzik műszeres vizsgálatát, amely által fel tudják mérni a fák állapotát és ha szükséges, javasolni a megfelelő kezelést – sok más mellett ebből tevődik össze a meghatározott keretösszeg.

A városvezetés azért szorgalmazta, hogy Pilisvörösváron készüljön fakataszter, mert álláspontjuk szerint házzájárulna az esetelges balesetek, anyagi károk elkerüléséhez, különös tekintettel arra, hogy az elmúlt időszakban megnövekedett a szélviharok, viharok száma. Ezeknél az eseteknél fák dőltek ki, nagyméretű ágak szakadtak le, jellemzően olyan egyedeknél, amelyeknél bélkorhadás vagy egyéb fabetegség állt fenn. Városunkban egyébként nagy számban találhatók idős fák, ezek nagyrészt védett fasorokban állnak, de óvodáink területén is előfordulnak. 

Érdemes tudni, hogy a munkafolyamat végén nemcsak egy pillanatnyi
adatállomány lesz az Önkormányzat birtokában, hanem egy folyamatosan bővülő, naprakész, mindenkor használható digitális platform, amely mind tervezésnél, növénykezeléseknél, fagazdálkodásnál jó szolgálatot tehet.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []