Miben segíthetünk?

Megjelölték az ezer darab koros fát, amelyek bekerülnek Pilisvörösvár fakataszterébe

Megjelölték az ezer darab koros fát, amelyek bekerülnek Pilisvörösvár fakataszterébe
2022. december 2.

Befejeződött annak az ezer darab koros fának a megjelölése, amelyek helyet kapnak Pilisvörösvár fakataszterében. Legutóbb múlt héten tartottak bejárást a készülő, nagy jelentőségű nyilvántartás kapcsán a Városgazda Kft. és a projektet megvalósító cég képviselői, hogy kiválasszák a fennmaradó 145 darab idős fát – ezúttal a futópálya és a Kacsa-tó környezetében. A kiválasztott példányok egyebek mellett saját sorszámot kapnak, rögzítik a fajtájukat, a helyüket, a magasságukat, törzsátmérőjüket, emellett elvégzik műszeres vizsgálatukat, amely által fel tudják mérni állapotukat és ha szükséges, javasolni a megfelelő kezelést. A bejárások még nyáron kezdődtek, a felmérés összesen 850 hektárnyi területet foglal magába.

Első körben megszabták a közterületek – az összes óvoda, védett fasorok, közintézmények környéke, illetve kiemelt közterületek – határait. Az érintett területről lényegében ortófotók, vagy másnéven térképfotók készülnek, amelyeket egy térinformatikai szoftverbe integrálnak. 

A városvezetés azért szorgalmazta, hogy Pilisvörösváron készüljön fakataszter, mert álláspontjuk szerint hozzájárulna az esetelges balesetek, anyagi károk elkerüléséhez, különös tekintettel arra, hogy az elmúlt időszakban megnövekedett a szélviharok, viharok száma. Ezeknél az eseteknél fák dőltek ki, nagyméretű ágak szakadtak le, jellemzően olyan egyedeknél, amelyeknél bélkorhadás vagy egyéb fabetegség állt fenn. Városunkban egyébként nagy számban találhatók idős fák, ezek nagyrészt védett fasorokban állnak, de óvodáink területén is előfordulnak. 

Érdemes tudni, hogy a munkafolyamat végén nemcsak egy pillanatnyi
adatállomány lesz az Önkormányzat birtokában, hanem egy folyamatosan bővülő, naprakész, mindenkor használható digitális platform, amely mind tervezésnél, növénykezeléseknél, fagazdálkodásnál jó szolgálatot tehet.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []