Miben segíthetünk?

Könyvbemutató a Lipót aknák alapító dokumentumának átadásával

Könyvbemutató a Lipót aknák alapító dokumentumának átadásával
2022. november 4.

Könyvbemutatót tartottak csütörtökön délután Zelenay István A Pilisi-medence bányászatának története című most megjelent kötetéről a Sváb sarok épületében. Az eseményen a könyv szerzője és Fogarasy Attila szerkesztő érdekes történeteket mesélt a bányászok életével, a bányászattal és a könyv írásával kapcsolatban vetítés kíséretében. A bemutatót Valachy Katalin a Művészetek Háza vezetője moderálta.

A rendezvényen Zelenay István egy különleges történelmi dokumentumot is átadott a városnak ez pedig a Lipót aknák hivatalos alapító szerződése volt. A könyvbemutató végén a szerző egyedi dedikálású könyvvel ajándékozta meg Fetter Ádám polgármestert, Strack Bernadett alpolgármestert és Molnár Sándor kőfaragó mestert. 

A könyvbemutató résztvevői a helyszínen kedvezményesen vásárolhatták meg a szerző kézjegyével ellátott köteteket. A Pilisi-medence bányászatának története című kötet mostantól a helyi könyvesboltban is elérhető 5.800 forintos áron.

A kiadvány a Lipót aknák mélyítésének 120. évfordulója alkalmából született. Az egykori kőszénbánya városunk és közösségünk történelmének meghatározó része. Ennek tiszteletére állítottak emléket a bályász mártíroknak is egy új emlékművel 2022. szeptember elsején a Bányász emlékparkban. A bányásznapi megemlékezésen leleplezett emlékművet Molnár Sándor kőfaragómester tervezte. A könyv és az emlékmű kezdeményezése Zelenai István nyugdíjas bányamérnök nevéhez fűződik, aki elképzelésével megkereste Fetter Ádám polgármestert. A városvezetés az ötletet támogatva döntött mind a könyv, mind pedig az emlékmű megvalósításának előterjesztéséről, melyet a Képviselő-testület ezt követően el is fogadott.

Fotók: Pilis TV

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []