Miben segíthetünk?

A zene a közös nyelv

A zene a közös nyelv
2024. szeptember 19.

A Trina Orchestra zenei tábor a testvérvárosok – a németországi Gerstetten, a francia Cébazat és Pilisvörösvár – zeneiskolái közötti együttműködésből született. Ennek egyik alapvető célja, hogy a résztvevők megismerjék egymás kultúráját, hagyományait és zenei örökségét, miközben szoros személyes kapcsolatokat építenek ki. 

A három ország fiataljai által létrehozott közös zenekar mára jelentős hagyománnyá vált, amely nemcsak zenei, hanem kulturális szempontból is fontos szerepet játszik a résztvevők életében. A 2011 óta töretlen lelkesedéssel és lendülettel megszervezett zenei tábor minden évben újabb és újabb generációkat vonz, lehetőséget biztosítva a fiatal zenészek számára, hogy nemzetközi környezetben fejlesszék képességeiket és bővítsék látókörüket.

A zenekar programjában minden évben helyet kapnak a részt vevő országok zenéi, melyek között külön figyelmet szentelnek a magyar és nemzetiségi léthez kapcsolódó muzsikának is. Ez a sokszínű zenei repertoár hozzájárul ahhoz, hogy a résztvevők tapasztalatot szerezhessenek más kultúrák zenei hagyományaival kapcsolatban, ezáltal gazdagítva saját művészi kifejezésmódjukat is. A tábor valódi közös nyelve a zene, amelynek köszönhetően a gyerekek könnyen kapcsolódnak egymáshoz, és ez az élmény segít abban, hogy motiváltabbá váljanak például a német nyelv elsajátításában és fejlesztésében is.

Az évről évre megújuló tábor résztvevőinek köre változik, ám a rendezvény fő célja változatlan: minél több diák számára biztosítani a lehetőséget, hogy bekapcsolódhassanak ebbe az egyedülálló zenei és kulturális élménybe. A tábor során kialakult kapcsolatok gyakran túlmutatnak a közös zenélésen. A résztvevők az online térben is tartják egymással a kapcsolatot, és minden évben izgatottan várják a következő találkozást, hogy újra együtt zenélhessenek és új élményeket szerezhessenek.

A 2024. július 20-án induló és egy héten át tartó zenei tábor helyszíne a festői szépségű, németországi Weikersheim volt, amely tökéletes környezetet biztosított a német, francia és magyar gyerekek, valamint tanáraik találkozásához. Idén Németországból 28 diák és 4 tanár, Franciaországból 41 diák és 5 tanár, Magyarországról pedig 15 diák és 5 tanár vett részt, ami jól mutatja a program nemzetközi jellegét és vonzerejét. Ez a kulturális csere nemcsak a zenei együttműködést, hanem a három ország közötti partnerség erősítését is szolgálja.

Az idei rendezvény különlegessége az elmúlt három év legjobb darabjainak kiválasztása és bemutatása volt, amelyet a résztvevők szavazatai alapján állítottak össze, és amely a „Best Of” programban csúcsosodott ki. A következő évben a tábor új tematikával és formációval indul útjára, amely egy újabb hároméves ciklus kezdetét jelenti, még több izgalmas és kreatív zenei projektet kínálva a fiataloknak.

A tábor első négy napjában a Musikakademie Schloss és a Philharmonia Weikersheim épületeiben közös próbák zajlottak, ahol a fiatalok együtt zenélhettek. Ezek a próbák lehetőséget adtak arra, hogy a résztvevők közelebbről megismerjék egymás zenei hagyományait, nemcsak a nemzetiségi, hanem a három nemzet zeneszerzői által komponált művek révén is. A fiatalokból egy fúvós- és egy vonószenekar alakult, amelyek közös munkája során mélyebb betekintést nyertek egymás kulturális értékeibe. Az egész napos próbák nagyon intenzívek voltak, először külön a hangszercsoportok, majd tutti, azaz nagyzenekari próbákkal folytatódott a nap. A program célja azonban nemcsak a zenei képességek fejlesztése, hanem az is, hogy a résztvevők megismerjék egymás kultúráját, hagyományait és gasztronómiáját, ezáltal egy olyan partnerséget építve, amely túlmutat a zenei együttműködésen, és a három nemzet közötti kulturális megértés és tisztelet alapjait erősíti meg. A próbákat így nemzeti estek követték, melyeket a nemzeteket képviselő csapat szervezett: ez a népszokásokat, hagyományokat bemutatni hivatott vicces játékokból és ínycsiklandozó nemzeti ételek felszolgálásából állt.

A tábor második felében a résztvevők elutaztak Gerstettenbe, ahol a helyi családok szállásolták el a tábor lakóit. Természetesen a sok munka mellett a pihenés sem maradhatott el. A koncert előtti nap a kikapcsolódásról szólt, ahol önfeledten strandolhattak és pihenhettek a gyerekek. 

A tábor zárókoncertjére július 26-án este került sor a heldenfingeni Kliffhalléban, ahol a vonós- és fúvószenekar, valamint a meglepetés közös produkciók ismét hatalmas sikert arattak a telt házas közönség előtt. Külön öröm, hogy Páva Erik, aki a helyi zeneiskolában kezdte meg zenei tanulmányait, vezényelhette a fafúvós darabot. Ez a Trina igazi szellemisége! Erik jövőre felsőfokú klarinéttanári tanulmányai mellett a karmester szakot is elkezdi.

A koncertet követő nap a pihenés jegyében telt, a csapat kirándulást tett egy szűk járatokkal tűzdelt, különlegesen szép cseppkőbarlangba, majd az esti zárópartival ért véget a tábor. 

Szerémi Márkó
Fotók: Laidler Marla

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []