Miben segíthetünk?

Ötösre „vizsgázott” Pilisvörösvár Önkormányzata az Állami Számvevőszék előtt

Ötösre „vizsgázott” Pilisvörösvár Önkormányzata az Állami Számvevőszék előtt
2021. február 4.
Az ország összes önkormányzatát értékelték a korrupció elleni védettséget célzó ellenőrzésben.

Ötös, azaz a legjobb értékelést kapta Pilisvörösvár Önkormányzata az Állami Számvevőszék által lefolytatott ellenőrzésen.  A vizsgálat célja a közpénzügyi helyzet javítása, a közpénzt használó és közvagyont kezelő szervezetek szabályozottságának, korrupció elleni védettségének, illetve átláthatóságának fejlesztése, lényegében az egyes önkormányzatok működését övező közbizalom további erősítése.  

Az ÁSZ ellenőrizte az ország összes, azaz 3197 magyarországi önkormányzatát illetve azok 1284 hivatalát. Ez volt az első alkalom, hogy egyidejűleg zajlott az értékelés. A vizsgálatot 2020 elején kezdte meg a számvevőszék a fenti szempontok alapján, amelynek eredményeként osztályozták is az önkormányzatokat egy 1-től 5-ig terjedő skálán. Az 1-es jelenti a legmagasabb, az ötös pedig a legkisebb korrupciós kockázatot.

A Pest megyei települések csaknem 57 százaléka kapta a legmagasabb osztályzatot, ez összesen 106 önkormányzatot jelent, további ötven 4-es, tizennégy 3-as, négy 2-es, tizenkettő pedig 1-es értékeléssel zárta az ellenőrzést.

Az önkormányzatok és hivatalaik országosan 4,3 átlag osztályzatot értek el, ez igaz Pest megyére is.

Pest megyében egyébként összesen 188 önkormányzat működik, amelyek gazdálkodási feladatait 150 önkormányzati hivatal teljesíti. Ez a vizsgálat 186 helyi önkormányzatra és 148 hivatalra terjedt ki, a megyei jogú város, Érd és a megyei önkormányzat, illetve hivatalaik ellenőrzését a számvevőszék a 66 legnagyobb önkormányzat értékelését összegző jelentésében használta fel. Végül 183 önkormányzatnál végezték el az ellenőrzést, három esetében ugyanis ÁSZ tájékoztatása szerint együttműködés hiányában nem tudták lefolytatni azt, bár értékelést adtak.  

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []