Miben segíthetünk?

Négy élet- és balesetveszélyes fát vágnak ki Pilisvörösváron

Négy élet- és balesetveszélyes fát vágnak ki Pilisvörösváron
2023. február 7.

Élet-és balesetveszélyessége miatt azonnali kivágást javasolt a pilisvörösvári fakatasztert készítő cég négy nyilvántartásba vett fa esetében. A Vájár utcában álló vörösfonákú hegyijuhar és hegyi juhar, egy, a temetőben található közönséges vadgesztenyefa, illetve a Rákóczi utca egyik japán akáca az elvégzett vizsgálatok szerint menthetetlen: a fák korhadtak, szárazak. A fás szárú növények védelméről szóló kormányrendelet kimondja, ilyen esetben – amikor a veszély másként nem hárítható el –, a kivágást el kell végezni. A városgazdák szerdán, soron kívül kezdik meg a munkát. A most kivágott egyedek pótlásáról az Önkormányzat gondoskodik majd.

A fakataszterbe kerülő ezer darab koros fa megjelölése év végén fejeződött be összesen 850 hektárnyi területen. A kiválasztott példányok saját sorszámot kaptak, rögzítették a fajtájukat, a helyüket, a magasságukat, törzsátmérőjüket, emellett folyamatosan zajlik műszeres vizsgálatuk, amelyek alapján a szakcég fel tudja mérni az állapotukat és ha szükséges, javasolni a megfelelő kezelést. A fejlesztésre pályázaton elnyert 15 millió forintot különített el a város, amelynek eredményeképp nemcsak egy pillanatnyi adatállomány lesz az Önkormányzat birtokában, hanem egy folyamatosan bővülő, naprakész, mindenkor használható digitális platform a település faállományáról.

A fakataszter készíttetése nem várhatott azért sem, mert Pilisvörösvárnak jelentős mennyiségű növényzetkarbantartás-elmaradást kell behoznia, hiszen a város fái gyakorlatilag évtizedeken keresztül nem kaptak érdemi kezelést.  A városfenntartás ezen területe nem szerepelt a prioritások között, a jelenlegihez képest töredék anyagi ráfordítás mellett külsős cégek végezték eseti jelleggel az ide kapcsolódó feladatokat, olyankor, amikor már elkerülhetetlenné vált a beavatkozás.  A városvezetés ebben a ciklusban a Városgazda Kft. bízta meg a növényzet karbantartásával, a cég rendszeresen, minden tavasszal és ősszel, vagyis vegetációs periódusán kívül eső, fák egészséges fejlődése szempontjából legideálisabb időszakokban végzi a gallyazásokat és szükség esetén a kivágásokat, a váratlanul felmerülő feladatokat.

A növényzetkarbantartás következő jelentős lépcsőfoka pedig már említett fakataszter. A nyilvántartást készítő Dendrocomplex Kft-nél nemzetközi szinten is tapasztalt szakemberek (faápoló és favizsgáló szakmérnökök, tájépítészmérnök, gazdasági agrármérnök, növényorvos, kertészmérnök) dolgoznak, vizsgálataiknak, méréseiknek eredményeképpen pedig minden fontos információ rendelkezésre áll majd a kiválasztott ezer darab koros fáról. A kataszter így hozzájárulhat az esetleges balesetek, anyagi károk elkerüléséhez, különös tekintettel arra, hogy az elmúlt időszakban megnövekedett a balesetveszélyes helyzetek - szélviharok, viharok – száma. Városunk területén nagy számban találhatók idős fák, ezek zömében védett fasorokban – közterületeken, temetőben, parkokban egyéb frekventált helyeken - állnak, illetve óvodáink területén is előfordulnak.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []