Miben segíthetünk?

Az ősz eseményei és a következő ciklus - Interjú dr. Fetter Ádám polgármesterrel

Az ősz eseményei és a következő ciklus - Interjú dr. Fetter Ádám polgármesterrel
2024. október 18.

Amikor ez az interjú készül, már csak néhány nap van hátra az új összetételű önkormányzat megalakulásáig. Lehet már sejteni az alpolgármester személyét és a bizottságok összetételét?

Október 11-én tartjuk az újonnan felálló képviselő-testület alakuló ülését, ahol döntünk mind az alpolgármester személyéről, mind a bizottságok tagjairól, azok összetételéről, valamint az elnökök személyéről is. A fejemben már összeállt a struktúra, nagy meglepetésekre és változásokra nem kell számítani, hiszen a szakmai hozzáértés és az elhivatottság volt mindig is az első számú szempont. A most kezdődő ciklusban – az előző évekhez hasonlóan – az alpolgármesterrel szeretnék közösen együtt dolgozni. Erre a pozícióra Cser Andrást fogom javasolni, illetve felterjeszteni és az előzetes egyeztetések alapján bízom abban, hogy a képviselő-testület egyöntetűen támogatja majd egy független alpolgármester jelölését. A bizottságok összetételénél fontos szempont volt a városunk iránti elkötelezettség, valamint a hagyomány és a folytonosság, így a külsős tagok kapcsán nagy változás nem várható az eddigiekhez képest, a képviselő bizottsági tagok és elnökök pedig terveink szerint a választási eredménnyel arányos módon fognak eloszlani.

Mik a tervei az új ciklusra? Van, amit másképp fog csinálni, mint eddig?

Úgy gondolom, hogy a polgármesteri pozícióban eddig eltöltött öt évemben sok mindent megtapasztaltam, mindezekre alapként tekintek az előttem álló ciklusban is. A képviselő-testület összetételével kapcsolatban annyi előrevetíthető, hogy a város jövőbeli fejlődésének mottója az egyeztetés és a kölcsönös együttműködés lesz. Az elmúlt egy évben már volt szerencsém megtapasztalni, milyen polgármesterként „ellenzékben” tevékenykedni, azonban a most induló időszak reményeim szerint más helyzetet és más körülményeket teremt majd. Célom, hogy a személyes és egyesületi érdekek háttérbe szorulása mellett a város fejlesztése kerüljön középpontba, legyenek olyan beruházások, melyek jövőbe mutatóak, és amelyeket egyhangúlag fogad el a testület minden tagja. A város legyen az első, ne a politika! Egy hajóban kell eveznünk, nincs helye, sem ideje a széthúzásnak. A nyitottság jegyében a személyes e-mail-címem és telefonszámom polgármesterségem kezdete óta nyilvános és a jövőben is az marad, így minden vörösvári lakos kapcsolatba tud velem lépni bármilyen témában, és a képviselőtársaimtól is azt fogom kérni, hogy járjanak el hasonlóan.

Sokat beszéltünk már a TOP Plusz pályázatokról, és szeptemberben újabb jó hírek érkeztek felőlük. Milyen feladatok várnak önre, illetve a munkatársakra ezekkel kapcsolatban?

A témában a legfrissebb, örömteli fejlemény, hogy a TOP Plusz pályázat keretein belül elnyertünk közel 1,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást, amelyből megvalósulhat többek között a Dózsa György utcai nyílt vízelvezető csatorna befedése, a Széchenyi utcai piac átépítése, a Pilisvörösvári Szakrendelőbe egy nagyságrendileg 70 millió forint értékű mammográfiai készülék beszerzése és még megannyi hasznos és fontos fejlesztés a város számára. Jelenleg a koordináció szakaszában vagyunk, folyamatos a kapcsolattartás a pályázat kiírójával, a műszaki osztály részéről pedig az előkészületi munkálatok és a tervezés folyik nagy elánnal.

A nagy projektek mellett melyek az aktuális napi feladatok?

Természetesen a mindennapi munka, vagyis az ügymenetek zökkenőmentességének biztosítása mindig jelen van a város életében. Aktualitásként kiemelném a nemrégiben befejeződött járdaépítési programot, melynek keretein belül öt helyszínen épült járda. A Horgász soron a futópálya szerkezetileg meggyengült szakasza balesetmegelőzési céllal feltöltést kapott, valamint a csatornarendszer is fel lett újítva. A Lahmkruam parkban szeptember végén térfigyelő kamerákat szereltek fel. Megújult a Völgy, a Derű, valamint a Vadrózsa utca is az ott élők és a Városgazda Kft. összefogásával. És ha már szóba került a Városgazda Kft., ezúton is szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem a kollegáimnak Szigetmonostoron, a dunai árvízi védekezésben végzett munkáját.

Szeptemberben elindult az Ovigyümölcs Program. Hogyan született ennek az ötlete?

A tanévkezdéssel egybekötve a pilisvörösvári óvodások egészséges életmódjának támogatása érdekében az önkormányzat szeptembertől minden nap zöldséget és gyümölcsöt biztosít a gyerekek számára. A közétkeztetés keretében eddig is volt ellátás, azonban a napi adagot az egészségesebb életmód elérése érdekében az EMMI-rendelet által előírtakhoz képest megnövelte az önkormányzat. A szezonális zöldség- és gyümölcsadagot a Városi Főzőkonyha szállítja ki az óvodákba. Természetesen szeretnénk megköszönni a családoknak, hogy az elmúlt időszakban hozzájárulásukkal segítették a gyermekek változatos zöldség- és gyümölcsfogyasztását. Ez a plusz teher szeptembertől megszűnik számukra.

A szüreti mulatságra testvérvárosi vendégek is érkeznek. Hogy alakul velük a kapcsolattartás a jövőben?

A tradíciókat őrizve 2024-ben is nagy szeretettel láttuk vendégül a gerstetteni, illetve borszéki testvérvárosaink elöljárót, képviselőit. Idén bővült a vendégkör, ugyanis először érkeztek hozzánk látogatók Kárpátaljáról, a háború sújtotta, magyarlakta Badalóról. Ők a testvérvárosi delegációkhoz hasonlóan remekül érezték magukat a szüreti programokon és az ünnepi koncerteken egyaránt. Lehetőségem nyílt továbbá október első hetében Gerstettenbe utazni, ahol október 3-án Roland Polaschek polgármester úrral közösen ünnepeltük a német egység napját. Pilisvörösvár városvezetésének eltökélt célja, hogy a jövőben is fenntartja a kiváló partnervárosi kapcsolatait, ezzel ápolva a hagyományokat, továbbadva a szokást a következő generációknak.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []